Skip to content

June 28, 2011

30

Perkhidmatan di Klinik Ajwa

by "my journey is to jannah"

Klinik Ajwa menawarkan perkhidmatan rawatan pesakit luar bagi semua kes berkaitan masalah kanak kanak, permasalahan  wanita dan kes kes kecemasan .

Rawatan kanak kanak ( Paediatric )

  1. Suntikan imunisasi yang wajib bayi bayi serta imunisasi pilihan seperti rotavirus, prevenar, chicken pox dll.
  2. Berkhatan kanak – kanak lelaki.
  3. Nebuliser bagi kes kes permasalahan pernafasan.
  4. Rawatan biasa seperti demam,batuk dan lain lain.

Antenatal  ( ibu mengandung )

  1. rawatan susulan kehamilan ( routine antenatal check up )
  2. ujian MGTT
  3. suntikan tetanus
  4. ultrasound

Postnatal ( selepas kelahiran )

  1. Pap Smear - boleh dilakukan pada bila bila masa yang bukan haid tetapi sebaik baiknya ketika seminggu selepas habis period.
  2. Semua kaedah perancang kehamilan  ( Family Planing ) seperti pil perancang , suntikan depo provera setiap 3 bulan sekali
  3. pemasangan IUCD  ( intrauterine device / Alat dalam rahim )
  4. Pemasangan Implanon ( insertion and remowal )
  5. Nuva Ring

nota : kepada yang memilih untuk  pemasangan iucd serta  implanon perlulah  membuat temujanji terlebih dahulu seelok eloknya pada awal kedatangan haid kerana pemasangan akan dilakukan hanya pada waktu haid sahaja.

Minor surgery ( pembedahan kecil )

  1. Berkhatan kanak kanak lelaki dan orang dewasa.
  2. Berkhatan bayi / kanak kanak perempuan.
  3. Jahitan luka ( T&S – toilet and suturing )

Medical check up ( pemeriksaan kesihatan )

  1. kemasukan pelajar ke asrama ( check up biasa )
  2. kemasukan pekerja ke sektor awam dan swasta
  3. urine test for  drug cannabis opiod.
  4. chest X Ray
  5. Colour blind test menggunakan Ishihara chart
  6. GDL renewal dan baru

Ultrasound

  1. 3D / 4D ultrasound akan dilakukan oleh sonographer yang berpengalaman pada setiap hari sabtu petang.sila hubungi klinik untuk temujanji. Anda akan di bekalkan sekeping photo berserta cd dan report.
  2. Abdominal scan untuk mengesan batu hempedu ( gallstone ) , liver serta kidney
  3. Breast scan .
  4. Thyroid scan .

note : breast & thyroid scan juga seperti 3D/4D ultrasound perlu membuat temujanji .

Radiological ( X Ray)

  1. KUB untuk mengesan batu karang, perlu berjumpa doktor dahulu untuk tindakan selanjutnya.
  2. Axial view for chest untuk mengenalpasti ketumbuhan.
  3. X ray tulang belakang untuk mengesan spondilosis.
  4. chest x ray untuk pemeriksaan perubatan atau untuk mengesan jangkitan kuman pada paru paru.
  5. x ray extremities untuk memeriksa bahagian tulang yang patah ( fracture )

Fomema.

Vaksinasi

  1. suntikan wajib acwy meningococal untuk jemaah Haji ke Mekah.
  2. suntikan tambahan untuk jemaah haji / umrah seperti pneumococal dan influenza
  3. suntikan Thyphoid untuk peniaga gerai makanan.
  4. cervarix untuk mencegah kanser pangkal rahim ( servik kanser )

” Better value for better life “

Read more from service
30 Comments Post a comment
  1. Puan Y
    Apr 12 2012

    Brape kos check up a/natal utk 24weeks pregnant above?

    Reply
  2. dahlia
    Jul 6 2012

    bersunat utk kanak2 perempuan age 3 thn ada disediakan ke?

    Reply
  3. dahlia
    Jul 7 2012

    bole dtg anytime ke? brapa byarannya?

    Reply
  4. Dewi_66
    Aug 29 2012

    bersunat utk laki dewasa bleh jgk ker

    Reply
    • Berkhatan lelaki dewasa juga ada.butiran lanjut serta temujanji sila call klinik 55106258.tk

      Reply
      • andy
        Jan 6 2013

        umur 28 boleh ker?sbb saya nak peluk islam.leh ker?

      • Boleh.khatan (circumcision) dewasa : please call klinik for appointmn ye.thank you

  5. muhammad amin
    Sep 2 2012

    Berapakah kos untuk bersalin di Klinik Ajwa? bersalin normal dan jika kompliasi, bersalin cesaerian berapa pula? tq

    Reply
    • Askm.buat masa ini klinik Ajwa belum ada lagi perkhidmatan utk melahirkan bayi.tetapi kami mempunyai pakej rawatan antenatal yg lengkap dan kami akan rujuk ke pakar/hospital jika terdapat komplikasi@ utk booking d hispital.

      Reply
  6. fara
    Nov 16 2012

    as slm..nk tnye mmg ada service utk khitan kanak2 perempuan yea?
    umur 31/2 tahun..
    kalo ada klinik ni lokasi kt mana yea?
    trima kasih.

    Reply
    • Wkslm fara.kami ada mwmbuat khatan bayi perempuan.call klinkk utk temujanji ye.lokasi di seksyen 7 s.alam.brdktn i-city

      Reply
  7. intan
    Nov 26 2012

    Sunat untuk perempuan dewasa blh jg ke.?

    Reply
  8. Faris
    Dec 12 2012

    lelaki dewasa?

    Reply
  9. Jan 3 2013

    salam.. berapa kos untuk ujian pap smear ye?

    Reply
  10. fara
    Jan 24 2013

    salam , nak tanya pasal spondilosis . macamame nak detect ea ? kene pergi klinik check dulu ke ? or ada tanda tanda dia ? hope dapat jawapan dari klinik ni

    Reply
    • Wkslm.spondylosis yg di iringi dgn symptom boleh di kenalpasti dhn ujian xray.jika symptom nerterusan dr akan refrr ke pakar tulang utk ujian mri yg lebuh tepat utk kenalpasti tahap tererukan.

      Reply
      • fara
        Jan 25 2013

        kalau dah buat xray , macamane nak kenal pasti ada spondilosis atau tak ye ? boleh tak bawak ujian xray yang dah buat dekat klinik ajwa ? last time pergi xray doktor cakap angin sebab ada tanda tanda hitam dekat tulang belakang . takut jugak sebab kadang kadang sampai tak boleh nak bangun .takkan sebab angin je tak boleh nak bangun kan ? dah banyak pergi klinik tapi takde perubahan .

      • Nasihat elok minta surat utk rujukan pakar jika masih tidak baik juga

  11. Lisa
    Jul 6 2013

    Saya perempuan muallaf berumur 26 thn baru memeluk Islam. Boleh ke saya bersunat di Klinik ajwa. Berapa caj bayarannya?

    Reply
    • Asalamualaikum lisa. Tahniah kerana telah kembali kepada fitrah. Tidak perlu berkhatan kerana perempuan tidak wajib bersunat apatah lagi telah dewasa.

      Reply
  12. Lisa
    Jul 9 2013

    Wa’alaikumsalam puan. Maaf saya bertanya sebab ada membaca yg. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan memutuskan hukum WAJIB bagi perempuan berkhatan. Dalam soal jawab ugama, jawapan dari Ustaz Azhar Idrus ringkas saje “ kita kat Msia ikut mahzab Shafie dan dalam mahzab Shafie hukumnya WAJIB bersunat lelaki dan perempuan.

    http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-pemotongan-genitalia-wanita-female-genital-mutilation

    Saya yakin bersunat ni elok dan kemuliaan bagi wanita jadi saya pun nak disunatkan. Sedang survey2 klinik dan bayarannya. Memang ada mualaf perempuan bersunat. Terima kasih puan.

    Reply
  13. Shereen
    Mar 21 2014

    Salam/Hi,

    Saya ada beberapa soalan nak tanya,

    1) Klinik Ajwa boleh pakai PMcare?
    2) Waktu operasi & hari-hari yang beroperasi?
    3) Boleh buat ujian darah especially untuk denggi?

    Thanks & Regards :)

    Shereen

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: